logo

OM Azonosító:

032475

Tel.:

+36/29-337-140

Cím:

2351 Alsónémedi, Iskola utca 1.

E-mail:

titkarsag@szechenyi-alsonemedi.edu.hu

logo

123 456 789

info@example.com

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

Hírek iskolánk életéből

Széchenyi-napok 2022

Széchenyi-napok 2022

„Most van a legjobb idő arra, hogy megismerjük egymást, / Hogy egyszer majd szép legyen a múlt.” – hangzott a gyerekek és tanítóik ajkán április 10-én a Széchenyi-napok megnyitóján. A háromnapos rendezvényünkkel nemcsak élményeket és szép emlékeket szerettünk volna tovább vinni, hanem folytatni több éves hagyományunkat is. Az idei esemény más szempontból is különleges volt: pótoltuk a járvány miatt elmaradt programokat és megünnepeltük iskolánk épülete átadásának 50. évfordulóját.

A vasárnapi megnyitó különleges kikapcsolódási lehetőséget nyújtott a gyerekeknek és szüleiknek, valamint a településünk érdeklődő lakóinak. A köszöntő és dr. György Balázs ünnepi beszéde után elkezdődött a vidám, szórakoztató műsor, amely az iskolai életünket mutatta be. Kicsik és nagyok lelkesen készítették bemutatójukat. A régi időkre emlékeztünk a népdalcsokorban felhangzó gergelyjárással és Móricz Rektor bácsijának felidézésével, a népi játékok és mondókák az óraközi szüneteket idézték, a néptáncosok fergeteges hangulatot teremtettek. A rövid verses – zenés összeállításból megtudtuk, milyen gondokkal küszködnek az iskolásaink: a reggeli ébredéssel, a feleléssel, a hetesi munkával, valamint a fiú és lány barátsággal. A muzsika hangjá-n az ének, a Bosu egyensúlylabda-gyakorlatokkal a testnevelés órába pillanthattunk be. Nagy sikert aratott a legkisebbek és a legnagyobbak szekrényugrása és kidolgozott gúlabemutatója. A műsor végén Kotán Miklós András, iskolánk vezetője bemutatta az erre az alkalomra elkészített évkönyvét. A Széchenyi-napokat megnyitó programunk zárásán az iskola apraja-nagyja együtt énekelte Havasi-Bolyki Sulidalát remélve, hogy megmutattuk, h „van, ami benned szép, /  van, ami bennem jó, / van, amit együtt éneklünk el, / s az a dal úgy lesz jó.”

Ezen a délutánon Ötven éves az iskolánk címmel kiállítást is láthattunk. Naplók, füzetek, könyvek és más régi iskolai eszközöket láthattunk. A kiállítóteret a gyerekek munkái tették színesebbé.

Hétfőn a kicsik kirándultak. A legkisebbek a Fedezzük fel tájainkat! program keretében ellátogattak a Kecskeméti Vadaskertbe, a Kecskeméti Planetáriumba és a Budakeszi Vadasparkba. Lakóhelyünk megismerése céljából a harmadikosok elbicikliztek a csatornához, megfigyelték a vízparti növény- és állatvilágot, megerősítették a környezetórán tanultakat. A negyedikesek gyalogosan mentek ki a szennyvíztelepre, ahol megismerkedtek a víztisztítás technológiájával és folyamatával. Ezen a napon a felsősök környezet- és egészségtudatos akadályversenyen vettek részt Mégis mozog a föld címmel. Játékos sport- és ügyességi vetélkedőkön vettek részt, ÖKO környezettudatos feladatsort oldottak meg,  régi iskolai élmények, taneszközök és játékok várták őket a Faluházban.

Délután labdarúgásban és kézilabdában mértük össze ügyességünket, csapatmunkánkat és erőnket. Négy leány kézilabdacsapat, a műfüves pályán pedig négy fiúgárda lépett pályára, ahol színvonalas, izgalmakban bővelkedő mérkőzések döntöttek a helyezésekről. A Janák László Kézilabda Emléktorna résztvevői (a helyezések sorrendjében): az Érdi Batthyány Lajos Sportiskolai Általános Iskola, a Szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskola, az Alsónémedi Széchenyi István Általános Iskola és az Abonyi Somogyi Imre Általános Iskola.  A Jobbágy Tamás Labdarúgó Emléktorna résztvevői (a helyezések sorrendjében): az Abonyi Somogyi Imre Általános Iskola, a Szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskola, az Alsónémedi Széchenyi István Általános Iskola és az Ócsai Halászy Károly Általános Iskola. A leány kézilabdásoknak, valamint a testnevelőknek, edzőknek Janák László özvegye és fia, a fiú labdarúgóknak továbbá a testnevelőknek, edzőknek Kotán Miklós András, intézményünk vezetője és Papp Roland testnevelő adták át az érmeket, a serlegeket és az emléklapokat.

 

Rendezvénysorozatunk harmadik napján, kedden az első osztályosok kézműves foglalkozásokon, játékos mozgásfejlesztőn vettek részt. A délelőtt mozgalmasságban hű volt a címéhez, igazi ’Tavaszi szélforgó’ kapta fel a nebulókat. A többi évfolyam Ismerd a jelent, kutasd a múltat! jelmondatot adta a programjainak. A többieknek falunk és iskolánk életével kapcsolatos játékos feladatokat kellett megoldaniuk.

Ezen a napon a felső tagozatosok mentek kirándulni, hiszen programjuk mottójául a Fedezzük fel hazánk tájait! választották. Eljutottak a Budapesti Állat- és Növénykertbe, a Csodák Palotájába, Kiskőrösre, Pilisborosjenőre és kikapcsolódtak az Öreg-tó partján.

 

Milyen volt a három nap? „Könnyed. Szórakoztató. Vicces. Tartalmas. Interaktív. Elgondolkodtató.” – ahogy a gyerekek látták.

 

Alsónémedi Széchenyi István Általános Iskola tanulói és dolgozói