logo

OM Azonosító:

032475

Tel.:

+36/29-337-140

Cím:

2351 Alsónémedi, Iskola utca 1.

E-mail:

titkarsag@szechenyi-alsonemedi.edu.hu

logo

123 456 789

info@example.com

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

2022/2023

Határtalanul kirándulás Szlovákiába

Május 30-án, reggel nyolc órakor indultunk el a Határtalanul pályázaton megnyert szlovákiai kirándulásunkra. Hosszas utazásunk első programja Mikszáth Kálmán szülőfalujába, Szklabonyára vezetett, ahol közelebb kerülhettünk a palóc élethez és Mikszáth műveihez. Ezután buszra szálltunk és elindultunk Alsósztregovára, ahol a Madách-kastélyt tekintettük meg. A következő megálló Fülek vára volt. Ezeken a programokon zseniális idegenvezetők meséltek nekünk történelmi, irodalmi érdekességekről. Az esti órákban értünk a szállásra, ahol finom, meleg vacsora várt minket. A szállás nagyon tiszta és kulturált volt, csodálatos táj vett körül bennünket fent a hegyekben.

A második napon egy ízletes, svédasztalos reggeli után elindultunk az UNESCO világörökség részét képező, skandináv stílusú, szög nélkül felépült fatemplomba, ami Zólyom és Besztercebánya között, a Garam partján foglal helyet. Miután megnéztük a templomot és meghallgattuk az érdekességeket róla, egyből buszra pattantunk és elindultunk a következő úticélunk felé, Farkasdra. Mikor megérkeztünk, gyönyörű látvány fogadott minket a Magas-Tátrában. Egy kisebb gyaloglás után eme szép tájon felértünk Farkasdra, a kis hangulatos skanzenfaluba, amely bemutatja a régi szokásokat és hagyományokat. Ez minden gyereknek tetszett, különösen az állatfarm. Hazafelé tartva még megálltunk Besztercebánya főterén, ahol az idegenvezető körbevezetett bennünket. Itt volt egy kis szabadidőnk, amit fagyizással, vásárlással és sétálással töltöttünk. Ezután visszatértünk a szállásra, ahol a vacsora után közös játékkal és sok nevetéssel zártuk a napot.

A harmadik napon ellátogattunk Rimaszombatra, a Tompa Mihály Alapiskolába, ahol velünk egyidős gyerekekkel beszélgethettünk. Később városnézésre indultunk, melynek során megkoszorúztuk Tompa Mihály szobrát. Majd elutaztunk Betlérre, ahol körbevezettek minket az Andrássy-kastélyban. Itt az Andrássy család személyes tárgyait, eredeti bútorait, értékeit tekinthettük meg. Egy kisebb sétát is tettünk a csodálatos kastélyparkban, ahol meglepetésünkre egy vízesést is láttunk. Az egész kirándulás során egy aranyos idegenvezető néni kísért minket, így a hosszú utazás alatt sem unatkoztunk, mert sok érdekességet mesélt nekünk a látnivalókról.  A három mozgalmas és izgalmas nap után egy kicsit szomorúan tértünk nyugovóra, sajnáltuk, hogy már csak egy nap van hátra ebből a szuper kirándulásból.

A negyedik napon Kassát látogattunk meg. Megnéztük a hatalmas és gyönyörű gótikus székesegyházat, ami Szent Erzsébetről kapta a nevét. A dóm kriptájában van eltemetve II.Rákóczi Ferenc. Megnéztük a Rodostói házat is, mely az eredeti épület hasonmása, viszont a fejedelem eredeti személyes tárgyaival van berendezve.  Ezután hazaindultunk, hisz jó hosszú út várt még ránk.

Ezen a kiránduláson rengeteg új dolgot tanultunk a történelmi személyeinkről és helyeinkről. Egy élménydús tanulmányi kiránduláson vehettünk részt, amin nagyon jól éreztük magunkat. Mindenki épségben és sok-sok jó élménnyel gazdagodva tért haza.

A kirándulók nevében: Tenki Anna, Boros László és Mónus Csanád