logo

OM Azonosító:

032475

Tel.:

+36/29-337-140

Cím:

2351 Alsónémedi, Iskola utca 1.

E-mail:

titkarsag@szechenyi-alsonemedi.edu.hu

logo

123 456 789

info@example.com

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

Hírek iskolánk életéből

ÖKO-iskolai programok a Széchenyi Napokon

 

ÖKO-iskolai programok a Széchenyi Napokon

2019. április 15-16.

A rendezvénysorozat többi napján kirándulások, akadályversenyek és emléktornák zajlottak. Szerencsére a kedvező időjárás segítette a programok zavartalan lebonyolítását. A felső tagozat osztályai a településünk épített és természeti értékeit ismerték meg, az „Otthonunk Alsónémedi” akadályverseny állomásainak érintésével, ahol érdekes feladatok várták őket az állomásfőnökök jóvoltából. Megismerkedhettek a katolikus és református templomunk restaurációs munkálataival, kápolnánk és az öreg temető történetével. Testi és mentális egészségünk összefüggéseiről kaptak fontos információkat. Érdekes feladaton keresztül hívták fel figyelmünket arra, hogy a csomagolásra használt anyagok mekkora veszélyt jelentenek környezetünkre. Két helyen önfeledten játszhattak, papírsárkányt eregettek, karikával versenyeztek tanulóink. A Faluháznál megismerhettük, hogy száz évvel ezelőtt a háztartásokban nem keletkezett hulladék, mivel mindent hasznosítottak őseink. Érdekes előadást láttunk községünk jövőjéről, terveiről. Nem utolsó sorban az egyik állomáson megismerkedhettünk azokkal a felfedezésekkel, tárgyakkal, szokásokkal, melyeket tőlünk, magyaroktól vett át a világ. Ezúton szeretnénk minden segítőnknek köszönetet mondani a gazdag, érdekes programok összeállításáért.

Az alsós tanulók részére megrendezett akadályverseny feladatainak egy részét a környezetvédelem jegyében állítottuk össze. A csapatok olyan ügyességi játékokban vehettek részt, amelyekhez nem kellett drága technikai eszközöket használni. Mégis jó kedvvel és egymásnak szurkolva kúsztak az alagútban, kezükben egy kaviccsal telt konzervdobozzal. Azután műanyag kupakokat pöcköltek minél több pont szerzéséhez egy céltáblán. Plüssállatokat „mentettek ki a mocsárból” két falap segítségével, és kipróbálhatták, hogyan lehet sormintát kialakítani terményekből. Az ilyen játékokhoz mindenkinek rendelkezésére állnak otthon is a kellékek, csak egy kis fantázia kell hozzá. Bebizonyosodott, hogy a gyerekek szívesen játszanak egyszerű eszközökkel. Segítsünk nekik megismerni gyerekkorunk régi játékait!

A verseny másik részében szűkebb környezetünkkel kapcsolatos feladatokban a gyerekek számot adhattak arról is, felismerik-e falunk nevezetes épületeit egy-egy képrészlet alapján. Örömmel tapasztaltuk, hogy valóban nyitott szemmel járnak a településen, s ha nem is teljesen pontos elnevezéssel, de jól azonosították a helyszíneket. Nem volt könnyű az ügyességi akadálypálya végén összerakni az óriás kirakót sem az egyik legrégebbi épületünkről, de közös erővel ez is sikerült. A Halászy Károly Művelődési Ház munkatársainak segítségével részt vettünk egy képzeletbeli falukutatáson és megismerkedtünk a kenyérsütés eszközeivel, folyamatával.

Úgy gondoljuk, hogy egy tartalmas és vidám délelőttöt töltöttünk el településünk jobb megismerésével. A jövőnk védelmének érdekében, az újrahasznosítást szem előtt tartva játszottunk is egy jót a gyerekekkel.