A Világ Legnagyobb Tanórája

A Világ Legnagyobb Tanórája

Iskolánk ebben a tanévben is csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája című oktatási projekthez. Ennek lényege, hogy a világ minden részén egy időben, szeptember 18-24 között, tetszőleges napokon kerül megrendezésre a tanóra, így megalkotva a világ legnagyobbját. A tanórán az ENSZ által újonnan kihirdetett 17 Globális Célt szeretnék megismertetni világszerte a gyermekekkel. A Globális Célok a fenntartható fejlődést szolgálják és a Föld lakóinak legnagyobb problémáit hivatottak leküzdeni. A fenntartható fejlődés globális célkitűzései az alábbi három dolgot állítják a középpontba: a mélyszegénység megszüntetését, az egyenlőtlenségek és az igazságtalanság elleni harcot, és a klímaváltozás problémájának megoldását – a világ minden országában, minden ember számára. Ebben a tanévben a tanóra fő témája a tudatos táplálkozás és a felelős élelmiszerfogyasztás volt.
A Világ Legnagyobb Tanórája 2017. évi programsorozatában a felső tagozatosok a „Sztárzöldség interjú pályázat”- hoz kapcsolódhattak, melyben beszélgetést kellett folytatni egy általuk választott zöldséggel. Az interjúban be kellett mutatni a sztárzöldség számos jótékony hatását, származását, életútját, fellelhetőségét vagy akár éppen olyan tulajdonságát, amitől óvakodnunk kell.
A felső tagozatosok közül Tóth Lídia Krisztina 7.a osztályos tanuló a rebarbarával készítette az alábbi interjút:
Rebarbara
A Zöld Rádió Stúdiójában vagyunk, reggel 8 óra van. Ma egy különleges vendéggel fogok készíteni egy interjút. Vendégem, Rebarbara számos országban ismert zöldség.
- Nagyon szépen köszönöm, hogy elfogadtad a meghívásomat, és időt szakítottál rám. Szerintem kezdjünk is bele.
- Szívesen jöttem, habár az időmbe nehezen fért bele, hiszen minden percem be van osztva.
- Hadd mutassalak be a hallgatóknak, Rebarbara a nemzetközileg felkapott növények közé tartozik az érdekes íze miatt…
- …és persze a külsőm is sokat számít – vágott közbe a vendégem.
- Hát igen, nem büszkélkedhet mindenki ilyen szép lilás-rózsaszínes szárral és meseszép levelekkel. Megkérhetnélek rá, hogy mondj pár szót magadról?!
- Hát, hogyne! Gyönyörű vagyok, mint már mondtad, az ízem kissé fanyar, bár szerintem így tökéletes, a frizurám háromszög alakú, mélyzöld színekben pompázó levelekből áll. Igaz, hogy csodálatos, de sajnos mérgező, nagy mennyiségben halált is okozhat. A gyökerem antranol-glikozidokat tartalmaz, amelyeknek aglikonjai, az emodinok hashajtó hatásúak. Sokan nem is tudják Rólam, hogy zöldség vagyok, ha meghallják a nevem gyümölcsként gondolnak rám. Bár hódításom nem tart sokáig, mivel, ha az emberek meglátnak, nem fényképet készítenek velem, hanem ebédet belőlem, én mégis fontosnak tartom magamat, mert a gyógyszeriparban is helytállok.
- Milyen ételeket szoktak készíteni belőled?
- A legkedveltebb a rebarbarás pite, amit más édes gyümölcsökkel együtt párosítanak, de pikáns ízű kompót, krémleves és lepény is készülhet belőlem. Akár meghámozva, nyersen is érdemes megkóstolni.
- Te mi szeretnél lenni, ezek közül, ha a főzésre kerül a sor?
- Mindenképpen kompót, hogy egyedül pompázzak az üvegben, mert nem szívesen osztozok a dicsőségben, mellesleg kijavítanálak, mert főzni szigorúan tilos, mivel oxálsavat tartalmazok.
- Megértem. Milyen gyógyhatásaid ismertek?
- Gyógyászati célokra már az időszámítás előtt a XXVII. században alkalmaztak. A gyökerem elsősorban a gyomorra, az emésztésre gyakorol hatást. A természetes gyógymódok étvágyjavítóként, de hashajtóként is alkalmaznak. Kezelhető velem a gyomor-bélhurut, az emésztési zavarok, gyomorerősítő hatásom is ismert.
- Hogy képzeled el magad a jövőben?
- A kozmetikai iparba szeretnék betörni a csodálatra méltó bordós-lilás színemmel, egy új márkaként Rebarúzs néven, amiben a saját árnyalataim szerepelnének.
- Remélem, hogy megvalósulnak a terveid, köszönöm szépen, hogy itt voltál, meséltél magadról és a gondolataidról. Nagyon örültem a találkozásnak.
- Jaj, ugyan nincs mit, máskor is szívesen jövök. Talán már a rúzsmintákkal kézen fogva érkezhetek hozzád.
- Kedves hallgatóim, köszönöm a figyelmüket, a következő adásban találkozunk.
Rebarbara hozta a formáját, nem csalódtam benne…